Antipropaganda

Dobrodošli na moj blog

14.12.2008.

IVICA MLIVONČIĆ šovinista u krstaškom ratu

Podsjećamo na čovjeka koji je proganjao "janjičare", prokazivao nepodobne novinare, branio ratnog zločinca Tihomira Blaškića od "haške nepravde", proturao tezu o genocidu nad Hrvatima od "muslimanskih fanatika", sastavljao listu muslimanskih ratnih zločinaca po uzoru na MUP RS-a (samo još fali Hanka Paldum i Nedžad Salković), dizao glas protiv balinke Carle Del Ponte, izmišljao Al Kaidu u BiH. Njegovo ime je Ivica Mlivončić, zanat je usavršio u Slobodnoj Dalmaciji, a veoma ga cijeni i Dodikova vlada pogotovo od kad se bori protiv islamskih terorista. Podsjećamo kako je sve počelo...

Izlog izdavačkog smeća

Igor Lasić, Zagreb, 5.10.2001. 

Nekoliko dana uoči najvećeg sajma knjiga na svijetu, onoga u Frankfurtu, izbio je tim povodom u Hrvatskoj pravi skandal. Naime, baš tih nekoliko dana ranije objavljen je program hrvatskoga (nacionalnog) štanda, na kojem bi izlagali relevantni izdavači iz Hrvatske. Ako izdvojimo najznačajnije točke u tome programu, koji kvantitativno sasvim oskudijeva literaturom, kakvoću njezinu prosudite sami: Ivan Aralica, Željko Tomičić, Ivica Mlivončić, Stjepan Pantelić, Ante Stamać. Ako i ne možete kazati da za nikog niste čuli, onda ćete se barem složiti da o književnoj važnosti nabrojanih pisaca ne vrijedi trošiti riječi, ili je nešto s vašim književno-analitičkim sposobnostima ozbiljno u kvaru. Ali, budući da i sami sastavljači programa vide kako im je štivo tanko, prizvali su u pomoć "oca hrvatske književnosti" Marka Marulića, tj. izložbu o njemu, kao središnji događaj na štandu.

Ostavimo začas suvremenike po strani, jer je Marulić ipak svojom povijesno-književnom vrijednošću zavrijedio toliko. Proteklih desetak godina, HDZ-ovi organizatori nacionalnoga štanda bestidno su habali njegovo ime, trpajući ga u isti koš s "književnikom" Franjom Tuđmanom, pa su im obojici priređivali promocije u frankfurtskoj Katoličkoj misiji. Od takvih bi kulturtregera trebalo zaštititi ime i djelo Marka Marulića, jer niti manji likovi nisu zaslužili da ih se poteže po najcrnjem blatu. Promocije naslova Franje Tuđmana ove godine nema, njegovi literarni paževi su ga se odrekli, ali isti duh pokušavaju prošvercati s Ivanom Aralicom. Doista, taj ideolog "humanih preseljenja" u Bosni i Hercegovini 1993. godine, trebao bi sa promocijom svog novog romana "Ambra" uveličati otvaranje štanda, na kojemu bi hrvatski ministar kulture Antun Vujić onda održao pozdravni govor.

Da protumačimo značenja još dva imena s gornjeg popisa. Novinar i, evo, pisac Ivica Mlivončić uređivao je ne tako davno jedan tjednik u Bosni i Hercegovini, konkretno BH Danas. U njemu je, između ostaloga, prokazivao politički nepodobne novinare porijeklom iz BiH, i doslovno poimenice navodio majke takvih "janjičara", koje žive u Bosni! Ante Stamać, pak, taj profesor književnosti i, sredinom devedesetih, predsjednik Društva hrvatskih književnika, on je do prije nekoliko godina vršio politički pritisak na pojedine članove DHK-a, dok nisu ugledna književna imena počela napuštati Društvo. Na jednoj sjednici Glavnog odbora HDZ-a, čiji je bio član, preklinjao je ministra obrane RH Gojka Šuška i predsjednikovog savjetnika za unutarnju politiku Ivića Pašalića, da spase hrvatsku književnost od "crvenih pauka", i još je taj svoj govor dao objaviti u jednim novinama.

Cijeli članak

<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
4203

Powered by Blogger.ba