Antipropaganda

Dobrodošli na moj blog

20.12.2008.

Rasistička medijska hajka na Arape

U Centralnom dnevniku od 20.12.2008. godine, jedan od oslobođenih članova Alžirske grupe Mustafa Idir je rekao da su mediji o njima stvorili pogrešnu sliku zbog čega su tim ljudima uništeni životi.

Mediji na našim prostorima nikada nisu bili svijetla tačka, u ratu su nas terorisale svojim punim mržnje ratno huškačkim prilozima falange medijskih lešinara poput Dijane Čuljak, Riste Đoge, Smiljka Šagolja. Silni novinari sa HRT-a, RTS-a, i paljanske televizije su svojim komentarima bili razorniji nego topovi oko Mostara ili Sarajeva. Poslije rata se trend nastavio u liku i djelu Ivice Mlivončića, potom klerofašističkih novinara Slobodne Dalmacije i Večernjeg lista koji masakr u Ahmićima nazivaju razvikanim, izrežiranim od strane KOS-a, i pored pravosnažnih presuda u Haagu.

Međutim ovaj medijski šund nije prisutan samo na onoj tamo strani koja je bila pobornik uništenja Bosne, nego je prisutan i među našim javnim medijima kao što su Federalna televizija, BH DANI, Slobodna Bosna, Oslobođenje itd. Da li zbog kompleksa manje vrijednosti, da li zbog mazohizma i frustracije što nose muslimanska imena u vremenu kada to nije popularno, ili zbog toga što ih plaćaju anti-islamski lobiji, novinari tih medija su Arape koji su došli ili kao humanitarci ili kao dobrovoljci a priori proglasili teroristima. Među tri ili četiri stotine arapskih dobrovoljaca bilo je nekoliko ratnih zločinaca, ali su svi oni proglašeni teroristima, stvorena je rasistička slika da je svaki Arap opasnost, i da je islam opasna religija. U srpskoj i hrvatskoj vojsci je bilo daleko više ratnih zločinaca, i daleko masovnijih i daleko težih zločina, i daleko sistematičnijih, pogubnijih, sramnijih postupaka koji su šokirali cijeli svijet od genocida do masovnih silovanja, što je u ostalom bio i osnovni uzrok dolaska Arapa u BiH, ali je jasno napravljena razlika između pojedinca i kolektiviteta, međutim u slučaju Arapa to se nije desilo.

Da li se neko sjeća naslovnice, Madrid-Zenica-Sjekirica, da li se neko sjeća priloga FTV-a o hapšenju Alžirske grupe, da li se neko sjeća izmišljotine zvane teroristički kamp Pogorelica, da li se neko sjeća bosanskog pasoša koji "posjeduje" Bin Laden, da li se neko sjeća hiljade drugih podvala medijskih lešinara koji bi trebali odgovarati pred zakonom za svoje rasističke postupke, umjesto što truju narodne mase svojim bolesnim frustracijama?


Mustafa Idir je izjavio da je 500 puta bio na ispitivanju tokom sedam godina, da je isto toliko puta bio pretučen i maltretiran. Nekad je znalo doći i po šest, sedam čuvara koji su prvo koristili sprej kojim bi im poprskali oči, a zatim ih tukli. U svemu su učestvovali i doktori. Pokazivali su čuvarima gdje trebaju udarati zatvorenike da bi ovi imali manje modrica i da se ozljede ne bi primjećivale. Vezivali su ih za radijatore i ostavljali tako danima bez jela i pića, držali su ih u kavezima na otvorenom, bacali su Kur'an u klozet, prebijali su ih dok su klanjali, i tako sedam dugih godina.

Da li novinari koji su učestvovali u toj hajci imaju imalo ljudskosti da se izvinu tim ljudima? Naravno da nemaju, jer bi u suprotnom davno to učinili!

<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
4203

Powered by Blogger.ba